در این نوشته می خوانید:
سنگ حالب
منشا اصلی سنگ حالب، از کلیه می باشد. برخلاف سنگ های کلیه که معمولا بی علامت و بی آزار هستند، حرکت سنگ در حالب معمولا باعث ایجاد علائم و آزار زیادی برای بیمار می شود. از علائم سنگ حالب می توان به تکرر ادرار، سوزش ادرار و وجود خون در ادرار اشاره کرد. نکته حائز اهمیت در سنگ های حالب، توانایی آنها برای ایجاد انسداد در مسیر تخلیه ادرار از کلیه و ایجاد آسیب به کلیه (در صورت انسداد کامل یا طول کشیده) می باشد.
تشخیص وجود سنگ حالب توسط شرح حال، معاینه بالینی و تصویربرداری انجام داده می شود. از روشهای رایج برای تصویربرداری سنگ حالب ، میتوان از عکس ساده شکم (KUB) و سونوگرافی نام برد.مؤثرترین روش درمان سنگ حالب عمل سنگ شکنی درون اندامی یا TUL می باشد. در این روش که با بی حسی کمری و در اطاق عمل و به صورت سرپائی انجام می شود، با عبور دوربین آندوسکوپی از داخل مجرای ادراری به مثانه و لوله حالب محل گیر کردن سنگ حالب مشخص و با استفاده از امواج سنگ شکنی لیزر روی پنوماتیک سنگ را کاملاً خرد کرده و با پنس خارج می کنیم.
در مواقعی جهت دفع شدن سنگ های خردشده داخل لوله ی حالب، لوله ای قلاب مانند ، به نام دبل جی گذاشته می شود ، و چهار هفته بعد به صورت سرپائی خارج می گردد.
علت ایجاد سنگ حالب:
یکی از شایعترین علل انسداد حالب، حرکت سنگ از کلیه و گیر افتادن سنگ در لوله حالب می باشد. از طرفی دیگر، رسوب املاح معدنی موجود در ادرار در حالب، نیز می تواند باعث تشکیل سنگ های حالب شود. هرکدام از انواع مختلف سنگ کلیه و حالب بر اثر دلایل مختلفی بروز میکنند.
قطر لوله حالب چقدر و به چه صورت است؟
لوله حالب یکی از لوله های پرکاربرد در عرصه پزشکی است که کلیه را به مثانه متصل می کند. طول این لوله در بزرگسالان به 25 الی 30 سانتی متر می رسد که دیواره های آن ضخیم آن به صورت عضلانی، فیبری و روکش مخاطی می باشد و می تواند به راحتی فرایند انقباض را انجام دهد.
وظیفه اصلی حالب چیست؟
وظیفه اصلی و معینی که این لوله بر عهده دارد در واقع انتقال ترشحات کلیه (ادرار) از کلیه به مثانه را بر عهده دارد اما چطور لوله حالب می تواند این عمل را انجام دهد؟ در واقع لوله حالب با انقباضاتی که به صورت منظم توسط اعصاب اتوماتیک، سمپاتیک و یا پاراسمپاتیک انجام و یا کنترل می شود می تواند این عمل را انجام و تخلیه را به صورت کامل انجام دهد.
حالب در کدام قسمت از بدن انسان قرار گرفته است؟
همان طور که اشاره نمودیم حالب در بدن انسان ها وظیفه انتقال ادرار و محتویات کلیه را به مثانه دارد، از این رو در بدن هر انسان سالمی 2 عدد لوله حالب قرار گرفته شده است که هر کدام از آن ها به یک کلیه متصل شده اند و وظیفه خود را به خوبی انجام می دهند. جالب است بدانید که نیمه بالایی حالب در واقع درون معده و نیمه پایینی آن در لگن قرار گرفته است.
مدت زمان دفع سنگ کلیه از حالب به چه صورت است؟
اما یکی از اصلی ترین سوالاتی که در این زمینه از ما پرسیده می شود این است که به چه میزان می توانیم سنگ کلیه را در لوله حالب نگه داریم؟ و اینکه میزان دفع آن ها به چه صورت است؟
خب این رو باید توجه داشته باشید که بیشترین زمانی که می توانید سنگ را در لوله حالب نگه داری کنید در حدود 3 الی 4 هفته است چراکه نگه داشتن سنگ در لوله حالب در واقع می تواند فشار بسیار زیادی به کلیه ها ایجاد کند (دقیقا همانند فشاری که یک شخص بر روی گلوی شما وارد می کند و احساس خفگی به شما دست می دهد.)
در حالت کلی درمان سنگ ها در لوله حالب بر اساس اندازه آن ها تعیین می شود، هنگامی که سنگ در لوله گرفتار شده باشد بهترین راه برای تشخیص سنگ کلیه، انجام عمل سی تی اسکن با و بدون تزریق می باشد.
در صورتی که سنگ از لوله شما خارج شده باشد نیازی به عمل دیگری نیست اما اگر همچنان سنگ در لوله وجود داشته باشد، با استفاده از عمل تی یو ال (TUL) که به عنوان یکی از طلایی ترین و بهترین عمل های سرپایی دفع سنگ کلیه است می توانید به شرایط اولیه خود برگردید.
سنگی که در لوله حلب به دام افتاده است چطور از بدن به صورت خودکار خارج می شود؟
دوستان عزیز توجه داشته باشید که اندازه سنگ ها یکی از کلیدی ترین مواردی است که در خارج شدن آن ها به صورت طبیعی دخیل می باشد.
از این رو طبق قانونی که وجود دارد، چنانچه اندازه سنگ کمتر از 4 میلی متر باشه به صورت میانگن بالای 90 درصد احتمال دفع آن با نوشیدن مایعات و ورزش کردن وجود دارد.
حال اگر اندازه سنگ بین 4 الی 6 میلی متر باشد، شانس دفع آن به 50 الی 60 درصد می رسد که اگر با نوشیدن مایعات و ورزش نمودن، سنگ از کلیه شما خارج نشد می توانید با استفاده از عمل های سرپایی و بدون بستری این مشکل را برای همیشه حل کنید.
در مرحله آخر اگر اندازه سنگ بالای 6 میلی متر باشد، شانس دفع آن به صورت طبیعی به 10 درصد می رسد که در این صورت شما با استفاده از عمل سرپایی می توانید این عارضه را به صورت کامل حل کنید.
علائم سنگ کلیه در حالب به چه صورت است؟
سنگی که در لوله حالب کلیه ها ممکن است وجود داشته باشد، می تواند بدون هیچ گونه علائم و یا نشانه ای باشد. نشانه هایی که از ان به عنوان درد یاد می شود می توان به محل متصل نمودن سنگ و لوله، سرعت مسدود شدن و… متغییر باشد. اما در حالت کلی درد هایی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- درد بسیار شدید
- فرایند ادرار سخت و طاقت فرسا می شود.
- در برخی از مواقع در ادرار شما خون دیده می شود.
- فشار خون در فرد بالا می رود.
- در مقدار و حجم ادرار تغییرایت به وجود می آید.
- ممکن است دچار عفونت های پی در پی ادراری شوید.
- و….
روش های درمان سنگ کلیه گیر کرده در حالب به چه صورت است؟
چنانچه با استفاده از اعمال سی تی اسکن متوجه شدیم که هنوز هم پس از دو هفته، سنگ در لوله حالب وجود دارد و یا اینکه در همان مراحل ابتدایی متوجه شدیم اندازه سنگ بیش از 6 میلی متر است، باید با استفاده از عمل های سرپایی این موضوع را رفع و بررسی کنیم.
در حالت کلی برای درمان سنگ کلیه گیر کرده در لوله حالب روش های متفاوتی وجود دارد اما می توان به دو روش زیر به عنوان بهترین و موثر ترین روش های درمانی اشاره نمود:
- سنگ شکنی برون اندامی یا ESWL
- سنگ شکنی درون اندامی یا TUL
معرفی روش سنگ شکنی برون اندامی یا ESWL
در این روش که تنها در افرادی که دارای اضافه وزن، خانم های باردار و کسانی که دارای اختلال در انعقاد خون هستند توصیه نمی شود می توان به راحتی سنگ شکنی را به خوبی انجام داد.
در این روش شما به صورت سرپایی و بدون عمل بیهوشی و تنها به مدت 15 الی 20 دقیقه بر روی تخت دراز می کشید و در نهایت دستگاه با تمرکز بر تولید امواج سنگ شکنی می تواند با خرد نمودن سنگ، آن را به صورت کامل از بین ببرد.
معرفی روش سنگ شکنی درون اندامی یا TUL
یکی دیگر از روش های پرکاربرد و منحصر به فردی که در این عرصه وجود دارد، عمل سنگ شکنی درون اندامی یا TUL است. در این روش که از آن به عنوان طلایی ترین روش در سنگ شکنی کلیه ها یاد می شود، می توان با بی حسی کمری در اطاق عمل (البته به صورت سرپایی) و با رد نمودن دوربین آندوسکوپی به درون مجرای ادرار و مثانه، محل گیر نمودن سنگ حالب را به خوبی تشخیص داد. سپس با استفاده از امواج سنگ شکنی لیزر، سنگ به صورت کامل خرد می شود و می توان آن را پنس خارج نمود.