تعریف هیپوسپادیاس:

هیپوسپادیاس یک بیماری است که در آن مجرای خروجی مثانه به جای باز شدن در نوک آلت تناسلی در قسمت زیرین آلت تناسلی مرد باز میشود.. پیشابراه (مجرای خروجی مثانه) مجرایی است که از طریق آن ادرار از مثانه خارج می شود.

اگر پسر شما با هیپوسپادیاس به دنیا بیاید ممکن است احساس اضطراب کنید. با این حال، هیپوسپادیاس اختلالی  شایع است و شما مشکلی در مراقبت از نوزاد خود نخواهید داشت. در واقع با عمل جراحی ظاهر طبیعی آلت تناسلی فرزندتان بازخواهد گشت. با درمان موفق هیپوسپادیاس مردان در نهایت می توانند عملکرد جنسی طبیعی در بزرگسالی داشته باشند.

هیپوسپادیاس

هیپوسپادیاس

علائم هیپوسپادیاس :

در هیپوسپادیاس خروجی مجرای ادرار به جای نوک آلت تناسلی در قسمت زیرین آلت تناسلی واقع شده است. شدت بیماری در افراد مختلف متفاوت است. در اغلب موارد خروجی در نزدیکی سر آلت است. و در موارد کمتر شایع خروجی در قسمت وسط تنه آلت تناسلی  یا در پایه آلت تناسلی واقع شده است. به ندرت خروجی در زیر کیسه بیضه واقع میشود.

علائم و نشانه های هیپوسپادیاس ممکن است شامل:

  • خروجی مجرای ادرار در یک مکان به غیر از نوک آلت تناسلی مرد باشد.
  • کجی آلت تناسلی
  • خروج غیر طبیعی ادرار در هنگام ادرار کردن

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم:

اکثر شیرخواران مبتلا به هیپوسپادیاس بلافاصله  پس از تولد تشخیص داده  میشوند در حالی که هنوز در بیمارستان هستند.

با این حال، این امکان وجود دارد که هیپوسپادیاس خفیف  تشخیص داده نشوداگر علائم هیپوسپادیاس را در فرزند خود مشاهده کردید به پزشک کودک خود مراجعه کنید.

علل هیپوسپادیاس:

هیپوسپادیاس در هنگام تولد (بصورت مادرزادی) وجود دارد. علت دقیق رخداد این نقص ناشناخته است. گاهی اوقات هیپوسپادیاس ارثی است.

هورمون های خاصی باعث تحریک تشکیل مجرای ادرار و پوست ختنه گاه می شود. زمانی که در عمل این هورمون ها نقص رخ دهد هیپوسپادیاس ایجاد می شود.

عوامل خطرساز هیپوسپادیاس :

هر چند علت هیپوسپادیاس هنوز ناشناخته است، اما هر  دو عامل محیطی و ژنتیکی در این زمینه موثر بوده است.برخی از این عوامل شامل:

سابقه خانوادگی. هیپوسپادیاس در نوزادان با سابقه خانوادگی هیپوسپادیاس شایع تر است.

سن مادر بیش از40 سال. در برخی تحقیقات با افزایش سن مادر ابتلا به هیپوسپادیاس در نوزادان افزایش می یابد.

قرار گرفتن در معرض مصرف سیگار و مواد شیمیایی. برخی گمانه زنی ها  در مورد ارتباط بین قرار گرفتن مادر در معرض آفت کش ها و هیپوسپادیاس وجود دارد، اما مطالعات بیشتر برای تایید این مورد نیاز است.

عوارض هیپوسپادیاس :

اگر هیپوسپادیاس درمان نشود کودک ممکن است  در یادگیری استفاده از توالت مشکل داشته باشد. در بزرگسالی، هیپوسپادیاس درمان نشده می تواند اشکالاتی را در باروری ایجاد کند.

هیپوسپادیاس

هیپوسپادیاس

آماده شدن برای ملاقات پزشک

اگر در نوزاد پسر شما هیپوسپادیاس تشخیص داده شده به یک اورولوژیست اطفال مراجعه کنید. اگر هیپوسپادیاس فرزند شما  از شدت کمتری برخوردار است، ممکن است در بیمارستان نادیده گرفته شود. اگر شما فکر می کنید پسر تان دچار هیپوسپادیاس است ، با دکتر خیام فر   تماس بگیرید که در زمینه جراحی این بیماران از دقت و ظرافت بالای برخوردار است.

در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که شما را برای این ملاقات آماده میکند.

برای هیپوسپادیاس تعدادی سوال وجود دارد که شما می توانید از پزشک بپرسید

برخی از آنها عبارتند از:

  1. آیا فرزند من نیاز به عمل جراحی دارد؟
  2. بهترین زمان برای عمل جراحی چه زمانی است؟
  3. چه خطراتی مرتبط با این عمل جراحی وجود دارد؟
  4. اگر او عمل جراحی نکند چه اتفاقی برایش می افتد ؟
  5. آیا این شرایط بر روی باروری پسر من یا عملکرد جنسی او در بزرگسالی اثری دارد؟
  6. اگر من فرزند دیگری داشته باشم، چقدر احتمال دارد که این اتفاق دوباره برای او بیفتد؟

در صورتی که هر سوال دیگری به ذهنتان میرسد حتما از پزشک بپرسید.

پزشک نیز ممکن است سوالاتی از شما بپرسد:

  1. آیا آلت تناسلی پسرتان در هنگام نعوظ خم میشود؟
  2. آیا در هنگام ادرار کردن هرگونه خروج ادرار بصورت غیر طبیعی وجود دارد؟ (البته مشاهده این امر در نوزادان کمی مشکل است)
هیپوسپادیاس

هیپوسپادیاس

آزمایشات و تشخیص هیپوسپادیاس

پزشک پسر شما را میتواند  این عارضه را بر اساس یک معاینه فیزیکی تشخیص دهد. در موارد هیپوسپادیاس شدید، مانند فقدان بیضه در کیسه بیضه، یک ارزیابی تعیین جنسیت ممکن است نیاز باشد.

درمان هیپوسپادیاس

درمان شامل عمل جراحی برای باز کردن خروجی آلت تناسلی در نوک آلت و در صورت لزوم راست کردن تنه ی آلت تناسلی است.

در حین عمل جراحی چه اتفاقی می افتد؟

در طول عمل جراحی، جراح اورولوژی با استفاده از پیوند بافت از پوست ختنه گاه به بازسازی کانال ادراری در موقعیت مناسب میپردازد و هیپوسپادیاس را اصلاح میکند. عمل جراحی معمولا بین یک تا سه ساعت طول می کشد و نیاز به بیهوشی عمومی دارد. به ندرت به جراحی دوم و سوم نیاز است.

چه زمانی  عمل جراحی انجام می شود

بهترین سن برای جراحی بین 12 تا 18 ماه می باشد. به طور کلی، عمل جراحی در سنین پایین تر صدمات  کمتری را به کودک وارد می کند. اما جراحی در هر سنی و حتی در بزرگسالی می تواند انجام شود. بدلیل اینکه به پوست اضافی آلت جهت انجام پیوند نیاز است نباید کودکان قبل از جراحی ختنه شوند.

عوارض جراحی هیپوسپادیاس :

در اغلب موارد، نتایج جراحی باعث ایجاد یک آلت تناسلی طبیعی و یا نزدیک به طبیعی می شود و در بزرگسالی اغلب مشکلی نخواهند داشت. با این حال، در تعداد کمی از موارد، یک سوراخ (فیستول) یا زخم ممکن است در طول زیرین آلت تناسلی مرد که در آن کانال ادراری جدید ایجاد شده رخ دهد. این مورد می تواند باعث نشت ادرار شود و نیازمند عمل جراحی مجدد می باشد.

 

هیپوسپادیاس چه تاثیری در ازدواج فرد خواهد داشت؟

در زوج هایی که تصمیم به بچه دار شدن گرفته اند این مشکل  میتواند تا حدودی دردسر ساز باشد. شاید برای شما جالب باشد بدانید که چه ارتباطی بین هیپوسپادیاس  و بارداری وجود دارد. در پاسخ باید گفت که هیپوسپادیاس  موجب می شود که در هنگام نزدیکی زوجین، ورود مایع منی به واژن به سختی صورت گیرد. البته بیان این نکته خالی از لطف نیست که این عارضه می تواند در باروری اختلالاتی ایجاد کند، اما مانعی برای بارداری نخواهد بود و امروزه به لطف روش های مختلف درمان ناباروری مردان می توان به حل این مشکل کمک نمود.

هزینه جراحی هیپوسپادیاس چگونه تعیین می شود؟

مانند سایر عمل های جراحی، هزینه هیپوسپادیاس  نیز تابعی از عوامل و پارامترهای گوناگونی می باشد که از جمله می توان به مواردی نظیر شدت بیماری، پوشش بیمه و نوع تعرفه های بیمارستانی اشاره نمود. همچنین تعدادی از بیماران قبلا نیز جراحی هیپوسپادیاس  را انجام داده اند و این موضوع نیز خود می تواند عاملی موثر در قیمت جراحی باشد.

منبع: www.mayoclinic.org